La xarcuteria ‘Los Extremeños’ aposta pels celíacs a Calella

El Jordi's Bar marca els plats de la seva carta que són aptes per als celíacs. Foto: carlespascual.catEl coneixement social de la celiaquia avança lentament. Al mateix ritme que la sensibilitat cap a la malaltia, per part dels restauradors. La imatge del client que demana al cambrer o cuiner pels cereals o les farines que s’han fet servir per elaborar cada plat segueix existint. A la vegada, des de fa uns anys, s’ha notat un increment dels comerços i els restaurants que ofereixen productes sense gluten. Amb etiquetes adequades i amb cartes que adjunten quins plats són aptes per a les persones intolerants al gluten, una proteïna present en diferents cereals que no és assimilada per l’organisme de la gent que la pateix.

A Calella, n’hi ha uns quants, d’establiments, que ofereixen aquest servei. Gelateries, per exemple, com Capriccio Freddo; pizzeries, com Casa Nostra; bars, com el Jordi’s Bar, especialitzat en menjar asiàtic; pastisseries com Sauleda, que disposa de postres d’un especialista com Milola i comerços que han decidit prendre la iniciativa i aventurar-se a produir, en gairebé un 100 per 100, productes sense gluten.

És el cas de la xarcuteria Los Extremeños.


La Maria José és la propietària de Los Extremeños. Acaben d'inaugurar un nou obrador, amb espais propis d'elaboració del producte sense gluten. Foto: carlespascual.catA Los Extremeños, la sensibilitat pel producte sense gluten és molt gran. La malaltia els és coneguda perquè la pateixen dos membres de la família. Estan molt familiaritzats amb una de les expressions més comunes quan parles de la intolerància al gluten, que és la contaminació dels aliments. La manipulació del producte requereix d’un espai propi i únic, per evitar el contacte amb els aliments que sí que porten gluten. La Maria José Sànchez, la propietària de la xarcuteria, reconeix que la demanda és cada vegada més gran a les seves botigues. Conegudes per que ofereixen un producte de qualitat Maria Jose (sensibilitat)

Els productes sense gluten queden envasats al buit a les càmeres frigorífiques. Foto: carlespascual.catLa nova seu que han obert al Polígon industrial de Pineda és modèlica. Reuneix tots els requisits i exigències que fixa el Departament de Sanitat de la Generalitat. Sales diferents i càmeres frigorífiques separades. Això els ha valgut la llicència per produir els seus productes. N’ampliaran la gama, perquè l’objectiu passa perquè el 90 per cent de la seva producció, sigui sense gluten. Incloses les pizzes i els arrebossats, dos aliments que tenen a la seva base la farina de blat i el pa ratllat.

Elements prohibits per als celíacs, si no estan fets amb cereals aptes per al seu consum Maria Jose (adaptacio sanitat)

El principal inconvenient per seguir la dieta sense gluten és el preu dels aliments. Amb l’agreujant que no hi ha alternativa. Cal pagar el producte sí o sí. Segons la revista Tribuna Celíaca, els productes aptes per al celíacs són, de mitjana, entre un 67% i un 3.267% més cars que els no aptes. A Catalunya, i segons un estudi de l’Hospital Universitari Mútua Terrassa i l’Hospital Sant Joan de Déu, unes 37.000 persones tenen la malaltia.

Share
One Response to La xarcuteria ‘Los Extremeños’ aposta pels celíacs a Calella
  1. Eva Respon

    Moltes gràcies per apostar pels celíacs

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Please enter your name, email and a comment.