Estela…… 1946-2012?

Nº1 de l'Estela. La portada. Font: Fons local de la Biblioteca de Calella

Als primers números de l’Estela, els seus ‘rectors’ parlen d’una “publicació periodística” que s’entrega com a suplement del full parroquial. El subtítol que es llegeix sota la forma ondulada que simula el rastre que deixen les onades al mar (també s’hi ha llegit, amb el pas del temps, ‘Portavoz de la ciudad de Calella’ o l’actual, ‘La revista d’opinió a Calella’). S’entrega, al preu d’1 pesseta (la subscripció semestral era de 13 pessetes i l’anual, de 25). La seva periodicitat és quinzenal. Té publicitat local pagada amb “tarifes moderades”, segons es pregona des de la mateixa revista. Neix un 21 de setembre del 1946, coincidint amb la Festa Major de la Minerva (s’inaugura la il.luminació del Passeig de Mar i ja es parla de les pluges, com a company tradicional de viatge per aquestes dates) i commemora l’arribada d’un nou rector, Mossèn Esteban Jou Parés. El pes de les notícies eclesiàstiques és ben notori durant els primers anys de vida, que coincideixen amb la plenitud del règim franquista. De fet, l’emblema del jou i les fletxes és visible a la revista en alguns articles.

Nº1278 de l'Estela. L'última portada fins ara

En aquesta primera etapa, el català no hi és present tret de la ‘Pàgina literària’, una de les seccions, on es publica íntegrament en la nostra llengua. Es dóna, sobretot, informació parroquial, casaments, defuncions, però també el resum dels plens municipals, accidents i esports!!! Aquests, amb un tractament especial i una secció pròpia. Classificats alfabèticament, la revista recull la gran tradició esportiva calellenca que s’allarga fins ara. Fins i tot, al nº 603, una victòria del Calella CF contra el Còrdova, equip de Segona Divisió, a la Copa del Generalísimo, situa la crònica en portada acompanyada d’una fotografia. L’Estela s’edita en blanc i negre, tot i que s’utilitza el color en números especials o ‘extraordinaris’, normalment dedicats a les festes de la ciutat.

Diferents cognoms de la societat civil calellenca s’han associat a l’Estela, un d’ells, el de la família Badalló.

 

ENTREVISTA: Àngel Badalló, col.laborador. El seu cognom ha estat ben lligat a la història de l’Estela (llegeix-la o escolta-la)
GALERIA FOTOGRÀFICA: El número 1 de l’Estela, gràcies al fons local de la Biblioteca de Calella (mira’l)

Share
One Response to Estela…… 1946-2012?
  1. Xavier Cáliz Respon

    A aquest número es parla de les obres de desviació de la carretera que passava pel carrer Jovara, d’un tall d’electricitat, de com s’esperava la collita de la garrofa…

    LLegint una publicació local com aquesta hom es pot fer una idea del tipus de vida d’un poble: és una petita finestra al passat que no existiria sense la revista.

    L’estil dels escrit en si mateix és un testimoni dels temps i ens ajuda a comprendre el passat i el canvi que hem fet en seixanta anys.

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Please enter your name, email and a comment.