CiU, govern en minoria o pacte a Calella

Els nous regidors de la CUP, Jan Catà [al centre] i Sebastián Tejada d'Iniciativa [dreta], feliciten Montserrat Candini pel seu triomf a Calella. Foto: carlespascual.catEl pacte, l’entesa i el diàleg formen part de l’estratègia de tots els que han aconseguit representació al consistori de Calella. Després, el dia a dia, marcarà i descobrirà les intencions de cadascun, però, passejant entre seu i seu, es recullen frases de l’estil “parlarem obertament amb PSC i ERC” o “el pacte de ciutat el mantenim”, i aquesta altra de Montserrat Candini, que repetirà com a alcaldessa.

Convergència i Unió, repetir en minoria o pactar?
CiU ofereix “ciutat i país” a la CUP, ho va fer ja en campanya. La resposta no és, ni serà immediata. La manera de fer dels cupaires obliga a una reflexió interna abans de fer cap moviment. Les sinergies, de moment, són amb Iniciativa, el seu ‘soci de govern’, i es faran paleses i s’escenificaran als plens, com ja va passar en el vermut a tres de la campanya [amb Entesa per Calella, que no ha entrat al consistori]. Amb CiU, el camí tindrà més revolts, malgrat que es pot arribar a port. Jan Catà no es tanca al diàleg.

 

I “ciutat”, al PSC. No queda clar si CiU també traslladarà l’oferiment a Iniciativa. Amb els socialistes, tenen ja una entesa que els ha permès l’aprovació dels pressupostos dels dos últims anys. Queda pendent que la nova cúpula socialista, doni el seu vist-i-plau a l’acord tancat entre Montserrat Candini i el socialista sortint Emili Pérez, per destinar 100.000 euros dels pressupostos participatius del 2015 a la remodelació de la Plaça Catalunya o la Plaça Vicenç Ferrer. Pérez ja no hi és i Candini espera resposta de Josep Torres, el nou número 1 del PSC. Ja la té, a través d’infocalella.

 

 

Xavier Casillanis, Cristina Gómez, Carles Ferrer i Àngel Badalló, els 4 regidors d'ERC que representaran el partit al consistori. Foto: carlespascual.catUn escenari postelectoral, diferent
Les aritmètiques diuen que si se sumen els 4 regidors d’Esquerra, els 2 del PSC, i el representant de la CUP i el d’Iniciativa, el resultat és 8. El mateix nombre de regidors que té la federació. I a ERC, que ara té arguments per fer una oposició més notòria, no tanquen les portes als pactes: “Sí, sí, hi estem oberts”, diu Cristina Gómez, la número 1 del partit.

 

Posar d’acord 4 forces polítiques és gairebé ciència ficció, malgrat el gir a l’esquerra que han experimentat els ajuntaments catalans. A Calella, els partits d’esquerres sumen un regidor més respecte a l’última legislatura, però, ara el vot és més divers. Es reforça el discurs independentista amb la CUP, i juntament amb Iniciativa, també el social. De sortida, Iniciativa no es tanca a res. Sebastián Tejada recupera la representació dels verds al consistori 10 anys després.

 

Pel que fa al Partit Popular ha perdut pes al consistori. D’una banda, perquè pel camí s’ha deixat un regidor i de l’altra perquè passa a ser la cinquena força política. Amb el predomini de forces d’esquerres, el PP i el seu cap de files, Josep Maria Pérez tenen una difícil situació aquesta legislatura.

Share

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Please enter your name, email and a comment.