Kasumay Kaparan! La segona casa del fotògraf calellenc Quim Fàbregas

Quim Fàbregas fotografiat per Lupe Layos

Kaparan és una població del sud del Senegal (regió de Casamance), on hi viuen unes 800 persones. L’ètnia dels Diolas, una de les més majoritàries al país africà, és la que hi predomina. La seva gent viu de l’arròs i del cotó, majoritàriament. L’esperança de vida se situa al voltant dels 59 anys. El seu nom, Kaparan, prové d’un fruit comestible, tot i que amarg segons els que l’han provat. Kaparan és des de fa 3 anys i mig, la segona casa del fotògraf calellenc Quim Fàbregas. Captivat per la riquesa humana de la seva gent, que l’acull amb els braços oberts sense que el tinguin com cap Déu.

Hi va anar a parar per en Leity, a qui qualifica del seu germà. Un senegalés nascut a la capital, Dakar, però de pares “kaparanesos”. El va conèixer en un altre viatge a la Illa de Goree (també a Dakar), i els seus ulls són els de’n Quim, des del primer fins a l’últims dels 24 viatges ‘responsables’ que han fet a la ciutat africana. Ara ja l’esperen per rebre’l amb un “Kasumay!” (la salutació de benvinguda).

En Quim és un professional de la fotografia. Les expressions que capten les seves imatges són singulars. Li hem demanat què l’ha captivat de Kaparan i com parlen els rostres de la seva gent.
Què conté una fotografia de Kaparan?
[audio:https://www.carlespascual.cat/wp-content/uploads/2012/12/Caparan-Quim-Fabregas-4.mp3|titles=Caparan Quim Fabregas (4)]

A Kaparan, hi té diferents projectes en marxa. El més recent, ha estat l’adeqüació del dispensari en 6 mesos. El projecte ha estat dut a terme per la gent de la població africana. A partir d’ara què?
[audio:https://www.carlespascual.cat/wp-content/uploads/2012/12/Caparan-Quim-Fabregas-3.mp3|titles=Kaparan Quim Fabregas (3)]

Aquest dissabte (29 de desembre 2012), en Quim i els seus ‘viatgers’ inicien el 25è viatge a Kaparan, en tres anys i mig. Comparteixen uns dies amb la gent local. Vivint, menjant, dormint i treballant al seu costat. Són gent hospitalària?
[audio:https://www.carlespascual.cat/wp-content/uploads/2012/12/Caparan-Quim-Fabregas-2.mp3|titles=Caparan Quim Fabregas (2)]

Share

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Please enter your name, email and a comment.