La Catalunya del 1714 en colors

Disseny de la portada del quadern 'Acoloreix la història', dedicat al 1714. Disseny: Xavier Càliz.Acoloreix la història‘ és una obra didàctica, per als més menuts, i sarcàstica, per arribar també als més grans. El primer dels quaderns publicats està destinat al 1714, aprofitant que l’any que ve es commemoren els 300 anys d’aquesta cita històrica dels catalans i les catalanes.

El col.leccionable té 16 pàgines amb 7 dibuixos dobles per a acolorir. Cadascun d’ells acompanyat d’una petita descripció dels personatges que van marcar aquesta part de la història de Catalunya i que els més petits de casa hauran de pintar. Les dades històriques les posa en Rafel Sospedra, professor i historiador, i el sarcasme amb què estan tractats els seus personatges, en Xavier Càliz, dissenyador. L’Editorial Dalmau, especialitzada en llibres d’història, els va fer l’encàrrec que, de moment, ha tingut una molt bona acollida després de la seva presentació a la Setmana del Llibre en català.

 

Rafael Sospedra, historiador

Els Miquelets o Micalets. Tropes que es mobilitzaven voluntàriament. També coneguts com a companyia d'Almogàvers. Disseny: Xavier Càliz.La història, pintada, entra millor. Pels menuts i també pels pares. La forma com està presentat el quadern vol també que, les pinzellades, estiguin acompanyades d’una feina de recerca que involucra també els pares. Pintar sí. I saber què s’està pintant, també. Si a més, s’hi afegeix humor, l’equació és perfecta. Així ho té entés Rafel Sospedra, historiador i museògraf Rafel Sospedra 2 (buscar informacio)

Felip V, cap per avall, tal com figura al Museu de l'Almodí de Xàtiva. Disseny: Xavier CàlizXavier Càliz, dissenyador

 

 

 

El dibuix dels personatges és efectista més que fidedigne. Diu Xavier Càliz que el “detall no es pot exagerar”. Busca la caricaturització, però sense portar-la a extrems que facin irreconeixible el personatge. Reconeix, amb el seu to, que no s’ha pogut acarnissar Xavier Caliz (1)

La col.lecció no s’atura aquí i està programat un segon quadern de la Guerra de Successió i un altre de la pre-història. A més de l’adaptació a d’altres plataformes i formats, a través de la pàgina edu365. A finals de mes, l’obra es presentarà a la Biblioteca de Calella, gràcies a la Llibreria la Llopa.

Share

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Please enter your name, email and a comment.