L’Ajuntament de Calella qualifica de ‘puntuals’ els episodis de brutícia sòlida a la platja

Brutícia sòlida en superfície a Calella (31 de juliol). Les compreses són un dels elements més vistos. Foto: carlespascual.cat

Sota l’empara de l’ACA, l’Agència Catalana de l’Aigua, el consistori calellenc diu que la pluja hi té molt a veure en la presència d’elements sòlids a la superfície de l’aigua. L’explicació que donen és que les rieres arrosseguen la brutícia i la porten a mar. Queda descartat, segons Albert Torrent, tinent d’alcaldia de Seguretat i Serveis de ciutat, que els sòlids surtin a les platges de Calella a través dels emissaris, que canalitzen l’aigua que prové de la nova depuradora de Pineda Platges Albert Torrent (descartat clavegueres)

Des de l’Ajuntament de Pineda s’han fet gestions per intentar recuperar el servei que, fins fa 2 anys, feien les barcasses del tipus ‘Pelicà. Aquesta embarcació disposa d’un sistema d’obertura de la proa, en forma de pinces, que permet l’entrada dels residus, impulsats per unes hèlixs. L’objectiu pinetenc passaria per una mancomunitat del servei amb els municipis pròxims: Calella, Pineda, Santa Susanna i Malgrat. L’ACA va donar de baixa aquest servei que tenia un cost aproximat de 3 milions d’euros per temporada d’estiu, per a tot el litoral català. En l’última reunió que hi han tingut, els ho van desaconsellar Platges Albert Torrent (barcasses)

Actualment, l’Ajuntament de Barcelona, amb dues barques, i el de Badalona, amb una, són els únics consistoris que disposen del servei de les barques de neteja. Pagat amb els diners de les arques municipals.

Share
One Response to L’Ajuntament de Calella qualifica de ‘puntuals’ els episodis de brutícia sòlida a la platja
  1. Albert Arcas Pons Respon

    Interessantíssima investigació que s’obre al voltant de la brutícia a mar. M’interessa molt el tema potser a raó dels meus estudis al voltant del medi ambient marí. De fet vaig acabar la carrera amb un treball sobre la contaminació fecal a Barcelona en època de pluges. I escoltant el regidor dono fè que la pluja pot arrastrar tots aquest elements vegetals i brossa dels carrers i rieres i deixar-la anar a mar. Però curiosament els elements que acostumen a surar, a part dels vegetals, són elements que s’acostument a tirar pel WC. Bé, la qüestió és que lluny de solucionar-me els dubtes la investigació m’obre forces interrogants:
    -He comprovat la precipitació caiguda aquests dies al voltant dels quals està feta la fotografia i no ha plogut o potser 4 gotes simbòliques incapaces d’arrastrar tots aquests residus cap a mar. Quina precipitació doncs ha portat aquesta brutícia a mar?
    -Vaig a banyar cap a les 14h i curiosament és l’hora que arriba una franja sospitosa. Sempre a la mateixa hora. Fixeu-vos que fins i tot la textura de l’aigua varia i a vegades fa desaparèixer les petites ondulacions del mar. Això també és de la pluja?
    -Tenim dues depuradores que ens envolten, Sant Pol de Mar que agafa els municipis que hi ha vall amunt i la de Pineda (no surt per cert a la llista de depuradores de l’ACA) i que recull aigua residual de les poblacions de Calella, Pineda, Santa Susanna i Malgrat si no vaig errat. Es va preveure en el projecte l’increment de població que les citades poblacions pateixen a l’estiu i ens pot garantir que es tracta TOTA l’aigua residual?
    -No s’obren mai els emisaris que hi ha a les diferents poblacions per evitar la sobresaturació de la depuradora i així estalviar d’alguna manera en depuració d’aigües? El que hi ha a les antigues pistes d’atletisme per exemple.
    I per no allargar-me més un parell de consideracions més:
    -Curiosament Calella sempre de fa molts anys disposa de Bandera Blava… i aquesta brutícia i és de fa anys i anys i anys… no és incompatible dedueixo!
    i la darrera que em te mooooolt encuriosit:
    -Quines aigües s’utilitzen per regar el camp de gespa de mar, regar els carrers de Calella,… Aigua que surt de la planta depurada o aigua d’ús corrent potable?
    Sóc un mar de dubtes ja veieu i crec que en part aportats pels meus estudis.
    Carles, t’animo a seguir investigant i a veure si algun dia m’ajudes a fer net.

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Please enter your name, email and a comment.