Nascut entre Aberdeen i Sóller, molt tocat pel mar

Cartell del premi literari Joan Marqués Arbona (Ajuntament de Sóller)

Cartell del premi literari Joan Marqués Arbona (Ajuntament de Sóller)

Aplicant una mica de la seva fantasia a la mítica lletra de l’Empordà dels Sopa de Cabra, nosaltres hi afegim d’ell, en James Manresa, que “d’una sola cosa pots estar segur, quan més gran, més dissolt a l’aigua. Sempre deia que a la matinada, escriuria“… I així va néixer ‘Dissolt‘, amb moltes hores d’insomni, per la feina de ser pare, dedicades a fer braçades de tinta sobre una llibreta de paper, per acabar construint un relat de poc més de 60 pàgines.

‘Dissolt’ explica la sol.litut del nedador Arnau Brunet, per fer els 34 quilòmetres que van de Dover (el port més gran d’Anglaterra) a Calais (a França). O el que és el mateix, el Canal de la Mànega. L’obra li ha valgut, per unanimitat del jurat, el premi literari Vall de Sóller ‘Joan Marqués Arbona‘ en la seva onzena edició, que atorga l’Ajuntament de la localitat mallorquina. En James, explica per a infocalella, com el seu amic, el mar, l’ha inspirat per trobar el títol del seu primerenc relat James Manresa Dissolt (el mar)

James ManresaAberdeen és el seu lloc de feina actual. Si se’l vol trobar, ho podeu fer a I 56º24’N amb L 002º16’E. El google maps ens diu que aquesta coordenada és al Mar del Nord i que en James Manresa fa de segon oficial d’abord d’un vaixell de rescat. A la seva cabina, fa uns dies que va rebre la notícia del premi. Afirmen que els xiscles van ser tan pujats de decibels, que algú li va recordar “no estem nedant, i no estem sols”. Era en Matthew. Un gran personatge que el va ajudar a entendre que nedar i lliscar són sinònims.

I que cal picar pedra, sovint sense recompensa, per aconseguir la “velocitat de creuer” que et porta a l’èxit. Diu, en James, que aquesta és una filosofia de vida que ell s’aplica i que voldria crear escola James Manresa Dissolt (homenatge)

Aquest relat no ha estat la seva primera dissolució en les onades de la literatura. Sí, la primera amb un reconeixement important. Recorda com, amb 12 anys, havia guanyat algun premi infantil a nivell de Catalunya i com guarda poesies romàntiques d’adolescència. Ara, la seva arrel que hem ubicat entre Aberdeen i Sóller, també el perd. I de fet, aquest guardó, li ha servit d’impuls per crear. Tot i reconéixer la seva dispersió i que “començo 30.000 coses i no n’acabo cap”, la seva estima pels paratges naturals del Montnegre, observats des de la seva Clariana, l’han portat a un nou projecte amb l’aigua com a punt de partida. I s’ha fixat en un estany, el Crous James Manresa Dissolt (nova obra)

Per unanimitat
El jurat del premi està integrat per Francesc Lladó Rotger, filòsof i fundador de la secció de l’Obra de la Cultura Balear a Sóller (a més de fer la seva tesi sobre la figura de Miquel Ferrà i Martorell); Joan Carles Simó, president de Pàrodos (Institut Balear de Teatre Clàssic) i Jaume Oliver i Ferrà, escriptor i guanyador de diferents premis literaris, l’últim el 2009, el Pollença de poesia. Des de Sóller, en Jaume ha atés la petició d’infocalella per valorar el relat d’en James Jaume Oliver Dissolt

Share

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Please enter your name, email and a comment.