Pilar Rocafort “estem en campanya”

Logo de la secció local d'Esquerra a Calella. Foto: ERC CalellaEsquerra Republicana a Calella té el repte, de cara a les municipals del 2015, de recuperar terreny. El 2011, el vot de càstig pel govern tripartit a nivell de país, va passar-los factura també localment. La recuperació ja es va veure el 2012, a les eleccions al Parlament de Catalunya. A Calella, van crèixer notablement en nombre de vots i en percentatge. Aquesta tendència a l’alça, reforçada pel moment polític que viu Catalunya, és la que s’endevina, segons les enquestes, de cara al 2015. Tot i el dubte de saber si la política nacional té una traslació a la política local.

A Calella, però, es van movent peces. ERC ja ha confirmat que Cristina Gómez repetirà per un segon període de 4 anys, com a cap de llista. El PSC està pendent de trobar substitut a Josep Maria Juhé i de la decisió que prengui Emili Pérez, que aquesta setmana s’estrenarà al ple com a nou portaveu del grup. Iniciativa per Catalunya Verds es presentarà a les eleccions. CiU encara no s’ha pronunciat sobre les municipals. I tampoc ho han fet formacions com Entesa per Calella o la CUP.

Amb aquests comensals, CiU i PSC són els primers que s’han assegut a taula. S’han cuinat ells el plat i no han convidat ningú més. El pacte per l’eix Sant Jaume garanteix a l’equip de govern l’aprovació dels pressupostos fins al final del mandat. Però l’execució dels punts acordats en el projecte aniran més enllà d’aquesta legislatura. Els resultats dels pròxims comicis marcaran el camí de futur. De tot plegat, n’hem parlat amb Pilar Rocafort, la presidenta de la secció local d’ERC a Calella.

El programa electoral del 2011 deia ‘una nova manera de fer’. En què s’ha notat?
Doncs en una forma de fer més senzilla. No tant, pensant en la projecció, sinó en el dia a dia de la ciutat i la seva gent. Aquest era el nostre objectiu. La representació que vam tenir ens dóna una força més limitada, però és un projecte fet des de la base.

Després de recuperar el vot de càstig, ara, al 2015, toca ja esgarrapar?
Som un partit que hem anat fent ondulacions. Moments més dolços, moments més amargs. Mirant en l’àmbit local, vam fer una aposta de futur amb una llista, a les últimes eleccions, molt renovada sobretot en les persones que l’encapçalaven. Potser, en aquell moment sense experiènia, justament perquè era una aposta de futur. I pensem que ara és el moment de consolidar.

Consolidar vol dir que amb els vots aconseguits ja us doneu per satisfets?
No. Consolidar vull dir, consolidar l’equip. Fruit d’aquest temps de treball rigorós a l’oposició, d’intentar ser pro-positius, de tenir una actitut col.laboradora amb l’equip de govern, fet que s’ha notat en els dos primers pressupostos i no en aquest, les persones que encapçalen la llista han adquirit un bagatge.

Seu d'ERC. Pilar Rocafort observa els resultats de les enquestes a la ciutadania de la campanya 'Esquerra t'escolta'. Foto: carlespascual.catEsteu en campanya?
Jo crec que sí. Ho crec, personalment, pel fet de ser actius. Fer campanya és sinònim de treballar per la ciutat, sent coherent amb la responsabilitat que has assumit. Fer un seguiment de la tasca de l’equip de govern i dir què és el que no veiem bé i aportar alternatives. Per mí, això també és fer campanya. I òbviament, donar-nos a conèixer.

Però esteu treballant-vos el vot per al 2015 amb les campanyes de proximitat que heu engegat?
Sí, el que sí que ens hem plantejat és acostar-nos a la ciutadania. A aquella que, d’entrada, ens és menys propera. Volem saber les seves inquietuts, les seves propostes.

Objectiu, guanyar les eleccions?
Objectiu és tenir el màxim suport i tenir la màxima confiança.

S’ha nomenat, per unanimitat, la Cristina Gómez com a cap de llista. Hi ha hagut debat intern?
No, era la única candidatura. A l’Assemblea, la vam encoratjar per recuperar la confiança perduda.

Hi haurà renovació del número 1 cap avall?
No ho sé. Aquesta és una responsabilitat que qui primer l’ha de gestionar és la Cristina. Evidentment, la llista s’aprova per assemblea. El que sí que volem és treballar amb temps. La cap de llista ha remarcat molt el fet de comptar amb tota la gent d’Esquerra, ja siguin militants, ja siguin simpatitzants. La seva voluntat és la de comptar amb tothom i que ningú se senti exclós.

Quina lectura s’ha fet des d’ERC del pacte entre CiU i el PSC?
Primer va ser una sorpresa. No en sabíem res. També ens va sobtar perquè des de l’entrada a l’ajuntament de l’actual equip de govern, tot i que es troba en una situació de minoria, Esquerra Republicana ha facilitat que s’hagin aprovat els pressupostos i les ordenances fiscals. La nostra intenció per al pressupost del 2014 era fer el mateix. És cert que hi ha un escull, amb la nostra negativa d’entrada al Museu del Turisme, però la nostra voluntat hi era.

Una lectura en clau política?
Penso que ha estat una conveniència. Probablement CiU necessitava un soci per aprovar els pressupostos. Imagino que amb el tema del Museu del Turisme, ERC no era el soci addient i va optar per un altre partit.

Però és un soci a curt o a llarg termini?
El projecte, d’entrada, es preveu a llarg termini. Per tant, pot fer entreveure una voluntat d’acord més a llarg termini.

Preveient que Esquerra pugui pujar a les eleccions?
Podria ser, podria ser. No sé si va en aquesta línia. Però també hem de veure com es desgrana aquest gran projecte. S’ha parlat de titulars que poden ser molt potents, però hem de veure quina és la lletra petita, per veure’n també l’abast.

En Pere Puig (CDC) deia després de les eleccions al 2012 “CiU i ERC som dos partits que a la ciutat ens hem d’entendre”. Al final, però, el pacte l’han fet amb el PSC
Recordo la frase que va ser just a la nit electoral. Probablement el marc nacional dóna un model d’entesa entre Convergència i Esquerra que podria fer entendre que es pot reproduir a Calella. Bé.. hi ha temes locals que possiblement ho dificulten més. Probablement també maneres de fer. Hi ha hagut molts temes que hem demanat informació i, a vegades, no se’ns ha facilitat tal com esperàvem. I, probablement, la manera de fer no ens ajuda massa a entendre’ns.

ERC estaria oberta al diàleg amb les forces d’esquerra (Iniciativa ha dit que es presenta i no se sap encara el posicionament d’Entesa i la CUP)
Estaríem oberts a dialogar, evidentment. Per saber quines són les seves intencions, quins objectius es marquen i en quin moment estan. Però aquesta és una responsabilitat de la Cristina.

Per tant, no us tanqueu a la possibilitat d’un front d’esquerres unitari de cara a les pròximes eleccions
Jo no m’atreveixo ara a parlar de front. Sinó, d’establir contactes per saber en quin moment estem.

ÀUDIO DE L’ENTREVISTA Entrev. Pilar Rocafort (2015)

Share

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Please enter your name, email and a comment.