Qui substituirà Xavier Pedemonte en la gestió dels comptes a Calella?

La federació local de Convergència i Unió ratificarà aquest dimarts la llista amb què es presentarà a les municipals. I ho farà amb una important incògnita: qui farà de Xavier Pedemonte. Tant pel que fa al número d’ascendència a la llista, Pedemonte ha estat el segon d’abord, com a les seves funcions en la gestió de la caixa. Montserrat Candini ha de trobar un substitut a la persona que durant els 4 últims anys ha estat qui ha autoritzat les inversions que s’han fet. Les d’aquest any 2015 pugen a 1.307.000 euros, entre les quals, la segona partida destinada a la construcció del futur Museu del Turisme [2014: 233.684 euros i 2015: 180.000].

Qui pot ser el seu substitut? A hores d’ara, la resposta només la té l’alcaldessa. Si, com ella ja ha dit, la llista és “continuista i amb il·lusions renovades”, cal preveure que el substitut sortirà d’entre els regidors que continuen de l’última legislatura: Jordi Sitjà, Núria Parella, Xavier Arnijas, Lorena Sánchez i Albert Torrent. D’entre ells, Sitjà, actual tinent d’alcaldia de Territori i Medi Ambient, és qui pel seu perfil professional, format en el sector financer, s’adapta més a ocupar la plaça per gestionar els números.

Xavier Pedemonte
Xavier Pedemonte concedeix a infocalella la primera entrevista després que aquest mateix portal ha anunciat la seva sortida del govern per a la pròxima legislatura.

 

Xavier PEDEMONTE. 49 anys.
“Crec que no ens agafarem els dits amb el Museu del Turisme”

Tens la sensació que t’has tret una pedra de la motxilla?
Sí, des del moment en què prenc la decisió de deixar-ho i la comunico, personalment noto una mena d’alliberament. El meu compromís hi serà fins a les eleccions i el meu suport als companys fins que el necessitin.

Quan prens la decisió i quan la trasllades a Montserrat Candini?
La prenc després de Nadal i la comunico de seguida, a mitjans de gener. Arribo a una situació en què veig la dificultat de compaginar les dues feines. A l’hotel m’hi hauré de dedicar molt més i a l’ajuntament el nivell d’exigència serà igual o més alt que fins ara. És quan m’adono i em dic “aquest ritme no el podràs aguantar 4 anys més”. El desgast personal ha estat molt gran i no em veia capaç de continuar una altra legislatura amb aquest ritme perquè, segurament, podria prendre mal.

Perquè el nivell d’exigència de l’alcaldessa també és elevat, oi?
Lògicament ho ha de ser. Jo, que he tingut la sort d’estar tan aprop d’ella, crec que és un luxe per Calella tenir una alcaldessa com ella. Exigeix com qualsevol altra persona que vol que les coses surtin ben fetes.

Xavier Pedemonte a l'Hotel Bernat II de Calella. Foto: Carles PascualQuantes vegades li has hagut de dir “no” a decisions que volia tirar endavant?
No? Mai… perquè la veritat és que totes les propostes es debaten a la junta de govern. El tema econòmic s’ha gestionat de manera conjunta. Si una regidoria no arribava amb una partida en concret, els diners els hem tret d’una altra. Ha estat molt fàcil. No s’ha donat mai el cas.

Tampoc pel que fa al Museu del Turisme?
No, perquè del museu, va causar sorpresa la facilitat amb què han vingut els diners [inversió estimada 1.200.000 euros]. La gent que s’ho mira des de fora hi ha apostat cegament. I crec que això ens hauria de fer obrir els ulls a tots. A Calella se li pot obrir la porta a la creació d’una mena de laboratori d’idees, de ser un centre de pensament i desenvolupament del turisme. Aquesta capitalitat turística que té la ciutat ens ha de convertir en un referent d’alguna cosa.

Econòmicament, l’Ajuntament s’hi pot agafar els dits?
Jo crec que no. El consistori hi inverteix una tercera part del total, entres els 300.000 i els 400.000 euros en dos anys.

Quin és l’endeutament que té ara el consistori?
Els números estan bé, en xifres normals. Atenent a les dificultats econòmiques dels útims anys, poc o molt se n’ha reduït perquè el sobrant de cada any s’ha de destinar per llei a reduir dèficit. Però Calella està bé i això ho demostra que cada any s’aprova la liquidació del pressupost [els dos últims anys, gràcies al pacte de govern amb el PSC].

Endeutament a llarg termini. Any 2011: 11.566.454 milions d’euros. Any 2015: 10.754.828. Font: Ajuntament de Calella

Si no estiguèssim dins els paràmetres que marca l’estat espanyol, difícilment es podria fer res. Penseu que la fiscalització actual és brutal. En aquest moment, el ministre Montoro pitja una tecla i sap en qualsevol moment el que ens costen les actuacions que fem a Calella.

Se us recorda sovint que si a Calella s’han pogut fer coses és perquè a la caixa que va deixar el tripartit hi havia diners…
L’Ajuntament no és com una empresa en què hi ha diners o no per a fer coses. El consistori ha d’estar en una situació financera sanejada que és la que permet fer aquestes inversions. Evidentment, l’Ajuntament estava bé, complia aquesta situació, com també ho estarà ara després de 4 anys. No hi havia “ics milions d’euros” per fer coses, el consistori no té dipòsits, ni diners a termini fixe. Habitualment, Calella es pot endeutar anualment, aproximadament, 1.200.000 euros. Per tant, abans es va fer una bona gestió econòmica i així és, i crec que aquests anys també ho haurem fet bé.

Qui estarà capacitat ara a la nova llista per agafar el teu relleu?
No ho sé, això serà una decisió de l’alcaldessa. No és complicada aquesta feina. És com tot, dedicar-t’hi i conéixer el tema. A més, tenim la sort que a la casa hi ha bons tècnics que t’assessoren. En el fons no és tan difícil. Si en tens 1.000, no en pots gastar 2.000.

Estàs d’acord amb l’etiqueta que has estat un “alcalde a l’ombra”?
No, no. Jo he fet la meva feina igual que els meus companys. Hem fet una feina d’equip.

Has hagut de prendre decisions en absència de l’alcaldessa?
He tingut sort i quan no hi era n’he pres poques [riu].

I ara què, ja alliberat, et tornaràs a posar la samarreta del Barça?
La veritat és que encara no m’he plantejat què faré. De moment, esperarem a que arribi el juny que és quan hi haurà el canvi. Suposo que tindré més temps per anar a veure el Barça de bàsquet i també el de futbol. També és cert que estic mirant algun tipus de màster vinculat a la meva activitat professional.

ÀUDIO DE L’ENTREVISTA
Xavier Pedemonte

Share
3 Responses to Qui substituirà Xavier Pedemonte en la gestió dels comptes a Calella?
 1. Sebastian Tejada Garcia Respon

  El substitut d’en X. Pedemonte “en la gestió dels comptes de Calella” podria ser un regidor no convergent….

  • Carles Pascual Respon

   Aquest “podria” Sebastià, és un condicional amb coneixement de causa o és un suggeriment? Salut!

   • Sebastián Tejada Respon

    Benjamin Franklin va dir que “en aquest món no hi han dos coses mes certes que la mort i els impostos” pero no va dir res sobre qui administra els impostos, aquesta cosa tan important,…….ho decidim el 24 de maig. Una abraçada.

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Please enter your name, email and a comment.