Gent de Barri de Pequín obligada pel jutge a retirar el registre de l’escut dels pekinaires

Il·lustració de Tomàs Cusell del judici per la propietat de l'escut del barri de Pekín de Calella. Foto: Tomàs Cusell

La sentència emesa per la jutge Marta Cervera Martínez, del jutjat Mercantil número 8 de Barcelona, i a la qual ha tingut accés infocalella, obliga l’Associació Gent de Barri de Pequín a retirar el registre que va fer de l’escut dels pekinaires l’any 1995, i a fer-se càrrec de les costes processals del judici celebrat a la Ciutat de la Justícia el 17 de desembre del 2014. Segons la sentència, l’Associació Gent de Barri de Pequín no podia registrar mai el dibuix original, obra de Tomàs Cusell, pel fet que no presenta cap novetat ni singularitat, requisits demanats per la LPJDI [Llei de Protecció Jurídica del Disseny Industrial]. La sentència diu “el registre del dibuix no ha estat mai vàlid perquè ja n’existeix un d’idèntic divulgat amb anterioritat”.

Contra la sentència es pot presentar recurs d’apel·lació. Infocalella s’ha posat en contacte amb l’associació, que ha declinat fer cap tipus de declaració al·legant que tot està en mans del jutge que els porta el cas.

Cronologia
Dictamen de la sentència emesa per la jutge del Mercantil número 8 de BarcelonaEl 30 de desembre del 2013, l’Associació Gent de Barri de Pequín va presentar una demanda contra Andrés Jiménez, el propietari de la “Pensió El Pekinaire”, [actualment B&B El Pekinaire] per incorporar l’escut en diferents elements de l’establiment amb una finalitat comercial, segons la demanda. És a dir, fer negoci amb un escut que ja estava registrat. I demanaven que se’l condemnés al pagament d’una indemnització equivalent a l’1% dels beneficis obtinguts per la pensió en el període 2008-2012, tots dos inclosos. A més d’una segona indemnització, per danys morals, no inferior als 2.500 euros per cadascún d’aquests anys.

El 18 de març del 2014, Andrés Jiménez presenta una demanda “reconvencional” al·legant “falta de novetat en el disseny industrial de l’escut”, que s’utilitzava des del 1981 [l’any en què Cusell el va dissenyar]. El testimoni de Tomàs Cusell, que va anar a declarar al judici, va ser clau per entendre quin és l’origen i la finalitat amb què es va fer l’escut.

ARTICLES RELACIONATS
“No gaire, de Calella i pekinaire”

Share

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Please enter your name, email and a comment.