ICV es presentarà a les pròximes eleccions municipals a Calella

Són dues les legislatures en què la formació ecologista ha estat representada a l’Ajuntament de Calella. Joan Juhé, el germà de l’actual regidor socialista, Josep Maria, va obtenir la regidoria a les eleccions municipals del 1991. Amb 506 vots. Als següents comicis, l’any 1995, Iniciativa per Catalunya-Els Verds va repetir representació, amb el mateix Juhé i amb un segon regidor, Josep Maria Hernàndez. Van pujar en nombre de vots fins als 641.

14 anys després i fruit de les directrius del partit, que vol reforçar la seva presència a la zona nord del Maresme, Iniciativa torna a l’escenari polític calellenc. Ho fa de la mà de Sebastià Tejada i de Francesca Sànchez.

Sebastià TEJADA. 52 anys. Nascut a un poble de Granada. Viu a Catalunya des del 1975 i a Calella, des de fa 7 anys. Responsable de planificació a Catalunya, d’una empresa d’embalatge. Militant d’ICV, des de fa 15 anys. Es defineix com a optimista, alegre, lluitador, obert i cada dia, un pèl més radical.

Francesca SÀNCHEZ. 41 anys. Membre de l’executiva comarcal d’ICV Maresme. Ha estat regidora del partit durant 3 anys a Santa Susanna. Des de fa dos anys, empresària del sector immobiliari i de serveis. Creu en un canvi en les formes de governar Calella. Convençuda que les coses tenen més sentits que no pas l’econòmic.

Fa 3 mesos que treballen per generar un pla d’acció a dos anys vista. Amb un objectiu, obtenir representació a l’Ajuntament, sense que sigui una obsessió. I amb un doble missatge. Un dirigit a l’actual equip de govern, “el model turístico-comercial actual està massa madur i s’ha de rectificar, pensant en el futur”.

I el segon, a l’oposició, a qui els diuen “o no existeixen o no apareixen” ICV Sebastia Tejada (oposicio)

Aquesta és una de les frases interessants sobre l’escenari polític calellenc, que ha sortit a la conversa que hem tingut amb Sebastià Tejada. De moment, el coordinador de l’agrupació. Amb números per ser qui encapçali la candidatura a les pròximes eleccions. Per cert, no s’amaguen, pensen apropar-se a la figura de Josep Maria Juhé.

Sebastià Tejada, coordinador de l'Agrupació i Francesca Sànchez, secretàriaSebastià TEJADA “Volem ser uns agitadors, fent més viva la política municipal de Calella”

Aquest és un moment, en què es fa difícil entendre que ICV i les seves polítiques socials, no tinguin un espai a Calella
Efectivament, Iniciativa té un substracte de votants essencialment urbà. I a Calella, amb gairebé 19.000 habitants, li pertoca tenir un votant habitual del nostre partit. I és absurd que no hi hagi una representació municipal del nostre pensament. No és lògic i pensem superar aquesta anomalia en un any i mig.

Fa 14 anys, a través de la família Juhé, hi va haver representació del partit al consistori. Heu tingut contactes amb el regidor socialista Josep Maria Juhé. S’ha fet algun apropament?
No… Partím absolutament de zero. Estem en un moment iniciàtic. No hem tingut cap contacte amb ell… Però, pensem fer-ho. Com amb molta altra gent. En aquests 3 mesos estem el.laborant un estudi profund de la realitat de Calella. Nosaltres en tením un coneixement, però volem sistematitzar-la. Volem tenir una opinió pròpia com a grup. Ens estem presentant. Ja ens ha rebut l’alcaldessa, Montserrat Candini. Ens hem trobat amb el PSC i ho hem de fer amb Convergència i Esquerra. Encara no hem concertat amb el Partit Popular. Ho volem fer també amb Entesa per Calella.

I com han rebut l’aparició d’una nova força política que de cara a les futures eleccions, pot atomitzar el vot?
Nosaltres venim del no res i aspirem a tenir representació. Seria raonable esperar tenir un regidor i no aspirem a més. Tampoc és l’objectiu essencial. És important, però no essencial. La nostra serà una funció agitadora. Vista des de fora, l’activitat política pública o, fins i tot, publicada, a Calella té una atonia important. L’oposició o no existeix o no apareix. O no pot aparèixer o no té capacitat per aparèixer. No té força o està lligada a pactes. En definitiva, la política municipal no surt de les quatre parets del ple. Només la nostra presència agitarà això. I més enllà d’això, el que volem és agitar consciències que estan adormides. Persones que esperen tenir una eina per participar de la vida política. I fer-ho en el nostre espai, el de l’esquerra radical, l’ecologista,… i aquí estarem aprop dels socialistes, d’esquerra, aprop de les CUP. Fins i tot, més aprop de les CUP. Serem actius!

I teniu definida la vostra acció programàtica per a les pròximes eleccions?
Encara és una mica aviat. Però sí que tindrem algun tret diferencial. Si mires, una mica per sobre, Calella, la seva estructura econòmica, social…, observes que és un municipi madur. Difícilment, sembla que pugui evolucionar la forma de vida dels calellencs. L’estructura econòmica es repeteix des de fa molts anys. Aquest monocultiu turistico-comercial. Veus l’activitat municipal, i és reiterativa. L’Ajuntament és un proveïdor del sector turístic i comercial. I creiem que aquest és un model que ja està massa madur. L’èxit del model, en aquest moment, gairebé depén més de que li vagi malament a altres competidors. Més enllà de retocs de màrqueting, com adherir-nos tant com poguem a la marca Barcelona, al final, necessitem que als altres els vagi malament. Cal un replantejament i sabem que no és fàcil. Per això, el pensament i el programa amb què Iniciativa concorrerà a les pròximes eleccions, tindrà elements estratègics: com volem que sigui Calella, a llarg termini. Perquè, a curt termini, no hi ha gran cosa a fer, excepte gestionar el que ja hi ha. Necessitem evolucionar aquest model a un altre més innovador que doni productes d’un valor afegit millor i que això repercuteixi en una població que, com és lògic, treballa per sectors que estan marcats per la precarietat, la temporalitat i els sous baixos… Jo tinc un conegut que s’ha dedicat molts anys a l’activitat municipal i em deia “quan governes en un municipi has de pensar, no només en les 7 generacions anteriors, sinó en les 7 properes”. I aquesta feina és la que no es fa a Calella.

Quina valoració en féu de les polítiques socials que es marquen des de l’equip de govern?
Crec que el que fan és perfeccionar la política econòmica de tota la vida. Fa accions al servei de la principal activitat econòmica del municipi. Estem aprop del 20 per cent d’atur, que no és massa en comparació a altres municipis, però al final, només polítiques a llarg termini poden ajudar en aquest sentit. I com a model, s’ha de rectificar.

ÀUDIO DE L’ENTREVISTA Entrevista Sebastià Tejada (ICV)

Share

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Please enter your name, email and a comment.