La Fira de Calella a debat, amb Montserrat Candini (CiU)

Montserrat Candini, l’alcaldessa de Calella, tanca el nostre 4×5 (4 candidats, 5 preguntes) sobre el present i el futur de la Fira de Calella que aquest divendres quedarà inaugurada. És l’últim qüestionari que han respost ja Josep Maria Juhé (PSC), Cristina Gómez (ERC) i Miquel Campoy (PP).

Foto: Xavier Càliz

MONTSERRAT CANDINI. ALCALDESSA DE CALELLA (CiU)

1. Què vol ser la Fira: un referent comarcal (Alt Maresme) o un referent local?
Sense dubte, la Fira de Calella i l’Alt Maresme ha tingut sempre una vocació comarcal, una altra cosa és els resultats d’algunes edicions a on crec sincerament que han estat força mediocres. En canvi, en el període 2003-2007, jo crec que des d’un punt de vista de ser reconeguts com un referent capital firal, el Regidor Miquel Pérez va fer una bona feina integrant-la a la Junta Directiva de la Federació de Fires de Catalunya (FEFIC). Tanmateix, la Fira, tal i com l’interpreto jo, ha de tenir un caràcter ambiciós, que vol dir, fer una feina amb rigor, professionalitat i amb un desig clar que la seva petjada creuï més enllà de la comarca. És a dir, en el conjunt del País. És el nostre propòsit.

2. Què hi fa falta perquè el comerç de Calella tingui presència?
L’Associació de Comerciants de Calella – Centre Comercial (ACC) hi és present a la Fira amb estand i concurs propi dedicat al monogràfic de cada any, que es porta a terme als comerços de Calella durant tot el mes de setembre i que clou a la Fira amb un acte institucional en què es fa el lliurament de premis del concurs.

3. El monogràfic, com eix vertebrador, s’ha de mantenir?
El monogràfic és, sense dubte, no només l’eix vertebrador sinó el tret diferencial de la Fira. S’ha de pensar que el panorama firal català, amb la celebració de més de 270 fires a l’any, és cada cop més competitiu, fet que obliga a un esforç de singularitat i diferenciació. El monogràfic juga aquest paper. 32 anys d’història avalen un recorregut -amb velocitats desiguals-, però que confirmen que el model del monogràfic és un bon model.

4. La Fira i la Festa Major, juntes o separades?
Juntes sense cap mena de dubte! Crec que no hi ha debat.

La Fira, des del seu naixement, ha estat vinculada a la Festa Major i al llarg del temps ha aconseguit tant protagonisme i identitat pròpia que en alguns moments de la història s’ha volgut separar per la complexitat organitzativa de conviure les dues activitats. Però això no ens ha de fer perdre la visió que són activitats que es complementen i es retroalimenten. La Festa Major i la Fira són les activitats més importants de l’any, les més celebrades pel conjunt de la ciutadania. Són moments pel gaudi i pel consum cultural. Una mostra de costums i tradicions d’aquí i de fora, comercialitzar i donar a conèixer la gastronomia i l’artesania. Continuen sent espais on el teixit associatiu local s’hi aboca any rere any per donar-se a conèixer i mostrar les seves activitats al conjunt de la ciutadania i als visitants. Uns espais per potenciar les relacions socials i familiars, per celebrar la nostra identitat i el nostre tarannà com a poble, per viure intensament uns dies en col.lectivitat enfortint els llaços que uneixen la nostra societat. Quatre dies intensos que ens serviran per a trencar rutines i per carregar energies.

Separar-les? Perquè? Una activitat queda coixa sense l’altra!

5. És necessari pagar una entrada?
Crec que la gent dóna més valor a les coses quan aquestes tenen un preu. L’entrada de 3 euros es considera avui dia més aviat una col.laboració, en tant que permet l’entrada durant tots els dies a la Fira, alhora que assegura un cert filtre en termes de seguretat i vigilància del recinte. D’altra banda, s’ha de considerar que l’organització de la Fira eximeix del seu pagament al col.lectiu de menors de 12 anys i persones jubilades/pensionistes. Per últim, no cal menystenir els ingressos que genera la recaptació, en tant que ajuda a equilibrar el pressupost d’ingressos respecte del pressupost de despeses.

QÜESTIONARI: Les respostes de Josep Maria Juhé, regidor del PSC (llegeix-les)

QÜESTIONARI: Les respostes de Cristina Gómez, regidora d’ERC (llegeix-les)

QÜESTIONARI: Les respostes de Miquel Campoy, regidor del PP (llegeix-les)

Share

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Please enter your name, email and a comment.