La Llopasfera: inquietud local a la immensitat de la xarxa

JOSEP BARRI. UN DELS FUNDADORS DE LA LLOPASFERA

El 26 de novembre de 2007, en una xerrada que hi va haver a la Cooperativa L’Amistat, uns quants blocaires calellencs (Jordi Verdura, Saül Gordillo, Josep Barri…) es van “desvirtualitzar”. D’aquest moment de posada en comú de sensacions i experiències en el món dels blocs, va sortir la necessitat o, millor dit, les ganes de fer una trobada del màxim nombre possible de calellencs que publiquessin en aquest format.
Així, després de descobrir-ne i contactar amb una vintena, el 15 de desembre de 2007 es celebrava la 1a Trobada de Blocaires Calellencs al voltant d’una taula: acabava de néixer la Llopasfera.

Aquells moments eren, també, els inicis de la gran eclosió de les xarxes socials (Facebook i Twitter, entre d’altres) i, en pocs mesos, vèiem com a Calella es multiplicaven els seus usuaris. La voluntat va ser, a partir d’aleshores, d’intentar formar un col·lectiu inquiet en aquest món tan complex i que evoluciona tan ràpid com és Internet i els anomenats ‘social media’, és a dir des dels blocs a les xarxes socials i als serveis de compartició multimèdia.

Després de les tres primeres edicions, l’any 2010 la Llopasfera dóna un pas més i convoca un acte públic en el qual quatre representants seus presenten les seves propostes personals a la xarxa. Aquesta presentació oberta, “Dels blocs a les xarxes socials”, ja mostra com l’ús dels mitjans i les aplicacions 2.0 són aprofitats des de la comunicació escrita, des del periodisme, l’entreteniment, la informàtica o la difusió. Lògicament, aquesta evolució constant i imparable de les noves tecnologies té un reflex immediat en la seva aplicació a la vida diària del ciutadà però també, com no podia ser d’una altra manera, a l’activitat professional dels diversos sectors productius. La xarxa és un mitjà de difusió immediat d’informacions i de coneixements i el seu aprofitament és bàsic per a tot aquell qui vulgui anar un pas endavant de la majoria. L’edició de la trobada de la Llopasfera de 2011 ja es fa ressò d’aquest fet: “Noves tecnologies, nous projectes”. Cinc calellencs ens presenten els seus projectes professionals o personals que basen el seu èxit en l’aprofitament de les noves tecnologies.

Un cercle queda format amb tots aquests nous conceptes: noves tecnologies, projectes, web 2.0, xarxes socials, emprenedors. Cap d’ells té massa sentit sense estar acompanyat dels demés. I aquest és el repte per a aquest 2012: 7 emprenedors, 7 projectes. La innovació i l’obertura de nous canals per arribar al màxim d’audiència, ja sigui professional, com d’entreteniment o, en resum, ciutadana, són el camí actual i de futur per evolucionar en aquest món que no para, dia sí i dia també, de parar-nos nous reptes i noves dificultats.

La Llopasfera no pretén res més que ser un focus inquiet en tot aquest nou ordre que és la xarxa d’Internet. I ho pretén fer sense oblidar que, més enllà de la universalitat i la manca de distàncies que ens marca aquesta mateixa xarxa, el món local té també una potencialitat que no podem oblidar i que ens considerem “obligats” a defensar. La llopa calellenca també té el seu lloc a la immensitat de l’univers virtual.

Josep Barri (vilapou)

Notícia: La Llopasfera, del sopar d’amics a la degustació per als assistents (llegeix-la)

Àudio: Els 7 projectes explicats en 20 segons pels seus responsables (escolta’ls)

Share

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Please enter your name, email and a comment.