L’aiguardent de Prat de Comte a la Fira de Calella

El mestre aiguardenter, Xavier Alcoverro al costat de l'alambí de coure amb capacitat per a destil.lar 250 litres d'aiguardent. Foto: carlespascual.catLes Terres de l’Ebre desembarcaran amb tot el seu potencial a la Fira de Calella que s’inaugura aquest divendres. L’edició d’enguany del monogràfic “Catalunya, arrels d’un país únic”, està dedicada a aquest territori, desconegut per a molts, tot i que ha estat declarat recentment reserva de la biosfera. Prat de Comte és una petita població de la Terra Alta, que no arriba als 200 habitants i que destaca pel pendent pronunciat dels seus carrers i per una de les joies més ben guardades: una destil.leria que supera els 100 anys d’història.

L’única que queda ja a la comarca i que va caure en desús, segons s’explica, després que els últims propietaris van morir cremats quan el.laboraven l’aiguardent. Les parets negres que la guarden serien la prova gràfica dels fets. La tradició oral també en fa referència.

 

 

Xavier Alcoverro, el mestre aiguardenter, ens explica la tradició centenària dels més vells de la població abans de fer via cap a les vinyes Xavier Alcoverro (no fa mal avis)

L’alambí és totalment de coure. Consisteix en una caldera, amb una tapadora semiesfèrica d’on arrenca un tub que condueix els productes de la destil.lació a un contenidor refrigerant. Antigament, després de trepitjar el raïm, la brisa (residu del raïm) es deixava fermentar abans d’abocar-la acompanyada de matafaluga per donar-li el gust anisat. En Xavier ha tingut la deferència per a infocalella de posar-la en funcionament i explicar-nos el procés Xavier Alcoverro, mestre aiguardenter

Forn Morruno de Prat de Comte. Foto: carlespascual.catSi l’alambí està molt temps en desús, cal fer una neteja a base de vinagre per matar els bacteris. Un cop es fa l’aiguardent, el primer mig litre es desestima. Els entesos diuen que fa olor a cola d’una coneguda casa. El signe que determina que l’aiguardent compleix els requisits és la seva netedat. Per això, es destil.la gota a gota. Tot el procés es podrà veure a la Fira de Calella, tot i que l’alambí que portarà tindrà una capacitat per a 25 litres.

El Forn Morruno
L’aiguardent ha d’anar acompanyada sempre d’algun mos. Per això, van bé les ‘casquetes’, unes galetes típiques de Prat de Comte que es couen al conegut com a Forn Morruno. Construït l’any 1860, funcionava com a forn comunitari i la gent hi anava a coure el pa i les pastes. Al soterrani, hi ha la destil.leria Xavier Alcoverro, mestre aiguardenter

Festa de l’Aiguardent de Prat de Comte (12 i 13 d’octubre)

Share

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Please enter your name, email and a comment.