Marxa cap a la Independència: Entrevista amb Jesús Marín

A Canet de Mar, l’estelada ha quedat hissada al Passeig, en un dels pals majors que donen a l’Estàtua de Neptú. En una de les façanes de la població va quedar inaugurat el mural, ‘Evoluciona cap a la Independència’. Durant la lectura del Manifest se li va demanar a l’alcalde que retiri la bandera espanyola del consistori.

Jesús Marín, alcalde de Canet de Mar

JESÚS MARÍN. ALCALDE DE CANET DE MAR (CiU)
[audio:https://www.carlespascual.cat/wp-content/uploads/2012/07/Entrev-Jesus-Marin.mp3|titles=Entrevista Jesús Marín]

“Des de Madrid ens deixen clar que el pacte fiscal no serà possible”

Un pas més cap a un camí que no té retorn?
Crec sincerament que ara no té retorn. S’estan produint fets prou greus com per iniciar un camí que ja no té retorn. La gent està fins al capdavall. Els que som gestors públics hem intentat portar les coses el millor possible, dins un marc de lleialtat bilateral entre Estat espanyol i Catalunya, però aquest grau de lleialtat s’ha trencat molt clarament per part de l’Estat espanyol amb fets com l’última pujada dels peatges. És una més, i per tant, ja n’hi ha prou! Els gestors públics hem de tirar del carro d’aquest procés que, crec, ja serà imparable.

Una decisió esperada, perquè fins ara la societat civil anava en TGV i la política en rodalies.
Tens raó. Aquí, durant la lectura del manifest, una persona m’ha demanat de treure la bandera espanyola de l’Ajuntament. Penso que els gestors municipals també hem de tenir un mínim de lleialtat cap a aquella gent que no se senten catalans, però que també els representem d’alguna forma. El que passa és que per part dels partits majoritaris nacionalistes, com Convergència i Unió i Esquerra, i d’altres, ha arribat el moment de dir prou. I per això, els que dirigim les institucions hem d’anar més enllà.

Si el pacte fiscal fracassa, el següent pas ha de ser ferm i ha d’implicar que les forces polítiques i, en concret Convergència i Unió, es mulli d’una manera definitiva?
El pacte fiscal és una prioritat. Sense ell, no ens en sortirem. Les últimes manifestacions per part de representants del Partit Popular a Catalunya o bé per la vice-presidenta a Madrid, ja ens deixen clar que això no serà possible. Anem per un camí de ‘xoc de trens’, no? Poc positiu per tots plegats. Probablement anem per un camí d’avançament d’eleccions a Catalunya on els dos partits nacionalistes majoritaris tirarem endavant el procés que calgui…

Procés que calgui, què és?
Un procés cap a la sobirania nacional, cap a la independència…

Amb la convocatòria d’un referèndum?
Amb la convocatòria d’un referèndum. És evident que moltes de les bases de convergència de les que formo part, estem molt a favor d’això i el president Mas està rebent pressions, en el bon sentit, per part de la militància. Molta part, estem a favor de la independència. A l’últim Congrés, celebrat a Reus, ja es van aprovar algunes mocions en aquest sentit.

L’estela hissada al Passeig perdurarà en el temps, però li han demanat que retiri l’espanyola de l’Ajuntament.
Jo sóc una persona amb una clara vocació independentista, però a l’Ajuntament tenim dos representants del Partit Popular. Per tant, aquella lleialtat institucional que alguns no respecten, jo l’haig de respectar. En el moment que això es trenqués definitivament, no ho sé si l’hauríem de treure. Jo tinc clar que no vull ser un altre Sant Pol i sortir cada setmana al diari. L’Ajuntament de Canet no retirarà la bandera espanyola, de moment, i ja veurem què passa a la pròxima legislatura. A curt termini, no la traurem. I el que és evident que l’estelada que hem penjat aquí, aquí es quedarà. Només faltaria.

ÀUDIO: Entrevista a Montserrat Garrido, alcaldessa de Sant Pol: “ens obliguen a empipar-nos i a fer el cop a la taula” (llegeix-la i escolta-la)

ÀUDIO: Entrevista a Montserrat Candini, alcaldessa de Calella: “hi haurà debat sobre el pacte fiscal, han de notar al clatell el que ha decidit el Parlament” (llegeix-la i escolta-la)

NOTÍCIA: L’Estelada també viatja per mar (llegeix-la)

NOTÍCIA: La Marxa cap a la Independència segueix fent camí (llegeix-la)

Share
3 Responses to Marxa cap a la Independència: Entrevista amb Jesús Marín
 1. La veu de la consciència Respon

  Una precisió. On diu: “a l’ajuntament tenim dos representants del Partit Popular” en realitat ha de dir “al govern hi hem posat dos representants del Partit Popular”. És una distinció important, perquè el respecte que es garanteix a l’espanyolisme de dos regidors, que no fan res més al govern que cobrar més de 1.000 euros mensuals cada un per mantenir el pacte, s’ha negat als quatre regidors independentistes que es van quedar a l’oposició. Confio que, a partir d’aquestes declaracions, la coherència començarà a regnar a l’ajuntament de Canet.

 2. Jesus Respon

  Benvolgut “conscient”
  Tens raó, al govern hi ha dos representants del PP, no a l’Ajuntament. Crec que és important diferenciar el que es la tasca municipal on hi havia i hi ha una situació d’emergència a la del país, que també es d’emergència. Et seré franc, no es va pactar amb ERC perquè no ho volien fer amb UMDC i perquè les condicions referents a CIU eren inacceptables per dir-ho suaument. Independència i seny han d’anar junts i a Canet malauradament aquesta suma no es produeix. Una abraçada company

 3. La veu de la consciència Respon

  No he parlat en cap moment de pactar amb ERC. De fet sóc dels que pensen que tot això dels pactes és un mal invent que desvirtua la legitimitat de les urnes, en tots els casos. Si el poble ha triat 17 regidors, tots 17 són l’ajuntament i s’haurien de repartir les responsabilitats del govern segons les quotes electorals obtingudes, PP inclòs. Però aquesta és una altra guerra. De la guerra que parlo és que no calia pactar amb el PP, el grup més minoritari, per formar govern. I que pactant amb ells i acceptant les condicions que van imposar es va fer molt mal favor a la causa de la independència. I com més emergència s’invoqui, més error va ser pactar-hi, tal com s’està veient per tots costats tot just un any després. Només una acció molt clara i decidida recolzant, defenent i estimulant les persones i associacions que defensen a Canet la independència es començaria a posar remei a aquest error, tant si els regidors del PP segueixen al govern com si no. El que no té sentit és que havent obtingut la més petita de les representacions siguin els que determinin el grau d’independentisme que hi ha d’haver a Canet, com s’ha vist en repetides ocasions. Vull dir, sense cap ànim d’ofendre’t ni d’ofendre els regidors ni els votants del PP, que els independentistes a Canet són molts més que ells i mereixen molt més del què obtenen, encara que no tots hagin col·laborat a nomenar-te alcalde amb tant d’entusiasme com el PP. Tot té un preu, això ja ho sabem, i els regidors del PP haurien de saber que el preu de seguir tirant de beta és que s’estiguin ben quietets en la qüestió nacional. Però passa a l’inrevés, són ells els que han posat el preu i l’hem de pagar tots els que a Canet volem que Catalunya sigui un Estat i que s’hi vagi de cara. No t’hi has d’enfrontar sol, en això tindràs bona part del poble al darrere, però no s’hi val a no fer res per no fer-los enfadar. Que no vols treure la bandera espanyola del balcó, doncs no la treguis, a mi se me’n fot. Però més de la meitat dels canetencs hi volen l’estelada. No mereixen tan o més respecte que els que no deixen que es tregui la bandera dels ocupants?

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Please enter your name, email and a comment.